TEL: +32 3 605 96 17  |   CONTACTEER ONS

0item(s)

Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Ontwerp richtlijnen

Om het ontwerpen van uw drukwerk zo vlot mogelijk te laten verlopen,  hebben we voor u enkele richtlijnen verzameld waar u rekening mee moet houden bij het vormgeven.
 
Heeft u hierover verdere vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Fout opgemaakte bestanden kunnen immers leiden tot vertraging in de productie of tot onverwachte resultaten.
 

Checklist

  • Staan kleuren in CMYK?
  • Is de resolutie van de gebruikte beelden hoog genoeg (300dpi)?
  • Is het lettertype correct en is het duidelijk leesbaar?
  • Is de pagina-indeling juist?
  • Staat tekst niet te dicht bij de snijrand?
  • Staan afbeeldingen aflopend?

 

Afloop ("Bleed")

Als u kleuren, illustraties of foto's tot op de rand van het papier wenst te laten drukken, dan moet u "afloop" voorzien. Uw document zal groter opgemaakt worden dan het af te werken formaat, namelijk aan elke zijde 3 mm groter. Achtergrondkleuren, illustraties of foto's die tot op de papierrand staan, moeten doorlopen in het afloopgebied, zodat het drukwerk zonder witrand kan bijgesneden worden. Het afloopgebied wordt in de Design Studio aangeduid door een rode lijn.
 
Het is ook belangrijk om binnen het drukwerk rekening te houden met een "veilige marge" (groene lijn): dit is, afhankelijk van het type drukwerk, een marge van 5 à 7 mm van de snijrand. Vanaf deze veilige marge kan er tekst geplaatst worden zonder dat er risico bestaat op verlies van gegevens bij het bijsnijden van het drukwerk.
 
 

Kleurspecificaties

Een preview op het scherm is goed om een idee te krijgen van de layout van het drukwerk, maar geeft zelden een nauwkeurige weergave van de drukkleur. Schermcalibratie, schermresolutie en omgevingslicht zijn enkele factoren die de weergave kunnen beïnvloeden.
 
Schermen werken in RGB kleurmodus, terwijl digitaal drukwerk bestaat uit vier kleuren of CMYK. Ook gebruik van spot- of Pantonekleuren kan bij digitaal drukwerk tot onverwachte resultaten leiden omdat bij omzetting van deze vaak fellere kleuren naar CMYK er een kleurverschuiving plaatsvindt. Kleuren zullen dan vaak veel doffer gedrukt worden. Als u dus zelf een ontwerp aanlevert, werk dan in CMYK. In onze Design Studio heeft u een CMYK kleurenpallet ter uwer beschikking.
 
 

Beeldresolutie

Alle afbeeldingen en foto's moeten een resolutie van minimum 300 dpi hebben op ware grootte.
Vector afbeeldingen zijn resolutie-onafhankelijk en kunnen zonder kwaliteitsverlies vergroot of verkleind worden.
Gebruik liefst geen beelden die u van internet gehaald heeft, want deze beelden staan doorgaans in een te lage resolutie (72 dpi) en zijn niet geschikt voor drukwerk. Gaat u toch deze beelden gebruiken, dan zal de weergave in het drukwerk waarschijnlijk onscherp of geblokt zijn. 
 
 

Digitale proef of drukproef

Op onze site bieden wij u de mogelijkheid aan om een "soft proof" van uw ontwerp te maken. Deze digitale preview toont het ontwerp in pdf formaat met daarover een watermerk. Dit watermerk dient enkel ter beveiliging van de pdf en zal niet mee gedrukt worden bij de definitieve bestelling.
Hou er wel rekening mee dat een preview op het scherm geen garantie biedt voor nauwkeurige weergave van drukkleuren.
 

Als kleurnauwkeurigheid van belang is voor u, dan kan u best een proefdruk bestellen (1 st). Wij maken elke proefdruk in tweevoud: één kopie voor u en één voor ons archief. Een proefdruk wordt op hetzelfde papier en op dezelfde wijze gedrukt als uw definitieve bestelling. Tussen de proefdruk en het uiteindelijk afgewerkte drukwerk kan er nog een klein kleurverschil zitten, maar we proberen dit steeds tot een minimum te beperken.